Buren voor Buren: het kloppend hart van de zorgzame buurt

Wat is Buren voor Buren?

Kleine groepjes van geëngageerde vrijwilligers zetten zich in voor hun buurt en de bewoners. Deze vrijwilligers halen energie uit het contact met hen en ook de andere vrijwilligers, en vinden het fijn om een handje te helpen waar nodig.

Het gaat hier over 'het kleine helpen'. Denk hierbij aan:

  • Gaan wandelen met de hond van iemand die minder goed te been is
  • Inkopen gaan doen voor een buurvrouw die haar enkel verstuikt heeft
  • Een klusje opknappen in het huis, zoals een kapotte lamp vervangen
  • Een gezellig babbeltje doen en een koffietje gaan drinken  met iemand die eenzaam is
  • Helpen met een technisch probleem, zoals het installeren van een app op een smartphone
  • ...

Meer informatie over Buren voor Buren Tienen vind je op hun website

Hoe gaat zo'n buurtvrijwilligersgroep in zijn werk?

Elke buurtvrijwilligersgroep heeft een trekker. Deze trekker is het eerste aanspreekpunt voor vragen uit de buurt, en na een kort verkennend gesprek met de vraagindiener, wordt de vraag aan de buurtvrijwilligers doorgespeeld. Alle buurtvrijwilligers zitten in een whatsapp groep, en wie zin en tijd heeft om die vraag op zich te nemen reageert in die groep. Zo wordt er snel een antwoord gezocht, en kan elkeen vanuit zijn/haar passie en talent bijdragen.

 

De vrijwilligers staan er niet alleen voor.

De vrijwilligers worden vanuit zorgzame buurten ondersteund op verschillende manieren. 

Ten eerste omkadert Samana, een van onze partners, Buren voor Buren op praktisch en inhoudelijk vlak. Via ontmoetingsmomenten, intervisies, leer- en reflectiemomenten en door samen de successen te vieren bouwen we mee aan een hechte vrijwilligersgroep waar het fijn vertoeven is. Maar ook praktische zaken zoals de vrijwilligersverzekering brengen we voor jullie in orde. 

Daarnaast werkt Zorgzame Buurt Tienen samen met een heel netwerk die zich inzet voor een buurtgerichtere en laagdrempeligere dienstverlening. Wanneer een hulpvraag de draagkracht van de vrijwilligers overstijgt, dan kunnen ze doorverwijzen naar een professioneel netwerk van hulpverleners.

Ook op stadsniveau bekijken we hoe we het samenspel van actoren structureel kunnen verbeteren om steeds verder te evolueren richting een buurtgerichte zorg waarin formele en informele hulp elkaar versterken.

Welke burenhulpgroepen zijn reeds actief?

Momenteel zijn er al buurthulpgroepen actief in verschillende contreien:

  • Kumtich
  • Watertoren (Tienen-Noord)
  • Dok (Tienen-Noord)
  • Bost

We hopen snel meer vrijwilligersgroepen op te starten. 

Heb jij goesting om hier mee je schouders onder te zetten? Neem dan contact met ons op om te verkennen of dit iets voor jou is.