Meer ontmoeting en samenwerking tussen:
PROFESSIONELE ZORG- en WELZIJNSPARTNERS
Een netwerk van professionele hulpverleners
We geloven dat de buurt het kloppende hart moet zijn van zorgzame gemeenschappen. Hier gebeurt het werk, waarbij bewoners een essentiële rol spelen. Professionele hulpverleners maken dit mee mogelijk door:
- Het stimuleren van ontmoetingen (organiseren van activiteiten op ontmoetingsplaatsen, het verbinden van mensen en cliënten, ondersteunen van buurtfeesten…)
- Buurtgericht te werken
- Samen te werken over de muren van de organisaties heen en de brug te slaan tussen formele en informele hulp
Voor sommige professionals en organisaties betekent dit een verandering in denkwijze. Het gaat niet alleen om het aanbieden van diensten, maar ook om een buurtgerichte aanpak die de capaciteiten van burgers vergroot, ontmoeting en verbinding aanmoedigt, en talenten benut.
Wij ondersteunen ontmoeting en samenwerking met professionele partners
2. Netwerklunches
Ongeveer elke maand organiseren we een netwerklunch bij één van de partners. Tijdens de middagpauze komen we een uurtje samen (12u-13u). De partner stelt kort hun werking voor, en hoe zij bijdragen aan een zorgzame buurt. Nadien is er ruimte voor vragen en netwerking.
Iedereen neemt een hapje en drankje mee.
Als je op de hoogte wil blijven van deze bijeenkomsten, schrijf je dan in op onze 'samenwerkings-update' mailinglijst (zie hieronder).
1. Buurgerichte experimenten met partners
Met de verschillende partners bekijken we steeds hoe we de krachten kunnen bundelen om meer buurtgericht te werken en het potentieel van de buurt kunnen versterken. We zetten kleine en grote experimenten uit van waaruit we kunnen leren. Deze leerlessen nemen we mee naar de organisatie en het netwerk. Zo bundelen we de krachten voor uitdagingen die we niet alleen kunnen aanpakken
3. Netwerkmomenten
2 keer per jaar organiseren we een netwerkmoment voor alle betrokkenen. We maken tijd om elkaar te leren kennen, buigen ons hoofd over gedeelde uitdagingen.
Wil jij ook graag aansluiten? Neem dan contact met ons op of schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang alle uitnodigingen.
4. Buurtteam Tienen Noord
Er zijn veel professionele zorgverleners actief in de wijk, zoals huisartsen, thuiszorgmedewerkers, apothekers, fysiotherapeuten, enzovoort. In Tienen Noord komen ze regelmatig samen in het buurtteam. Daar delen we
informatie en werken we samen om gezamenlijke uitdagingen in de wijk aan te pakken. Het buurtteam richt zich voornamelijk op het opsporen en voorkomen van diabetes en negatieve jeugdervaringen.
6. Samenwerkings-update
Iedere 6 weken sturen we een mailing uit naar alle partners waarin we een update geven van de lopende initiatieven. Dit is een manier om de partners op de hoogte te houden van de voortgang, hen uit te nodigen voor ondersteunende
activiteiten, en ook om hen aan te moedigen om samen te werken aan specifieke thema's.
Jij kan als professionele zorg- en hulpverlener ook bijdragen tot zorgzame buurten!
1. Stimuleer ontmoeting tussen de mensen
Een bruisend netwerk van buurtvrijwilligers, mensen die elkaar kennen en helpen ontstaat niet vanzelf. Elkaar ontmoeten is een belangrijke hefboom van waaruit die buurtsolidariteit kan ontstaan.
Als hulpverlener kan je hier mee aan bouwen! Neem als voorbeeld een lokaal dienstencentrum dat samen met het buurtcomité een buurtfeest organiseert, en haar lokalen ter beschikking stelt voor de buurt. Of een mutualiteit, die in een buurt preventieve gezondheidsworkshops aanbiedt. Of een thuisverpleging die niet alleen individuele patiënten verzorgt, maar ook verbinding legt tussen verschillende personen die in de buurt wonen. Of een dagverzorgingshuis dat laagdrempelig ontmoetingen mogelijk maakt in de buurt.
Organiseer jij zelf een workshop/activiteit die openbaar toegankelijk is? Laat het ons dan weten via info@zorgzamebuurttienen.be en dan delen we deze op onze gedeelde kalender.
2. Zorg voor een laagdrempelige buurtgerichte dienstverlening
Buurtvrijwilligers zijn superhelden, maar ze kunnen niet alles alleen. Soms is de hulpvraag groter dan de draagkracht van de vrijwilligers. Soms is de situatie te complex en moeten formele en informele hulp samenwerken. Dan is het belangrijk dat er een laagdrempelig, buurtgericht, professioneel netwerk van hulpverleners klaarstaat om in te springen.
Dit vraagt van de organisaties om zich meer buurtgericht te organiseren. Neem hierbij als voorbeeld het Loket 65+, een samenwerking van verschillende organisaties (OCMW, Solidaris, Digibanken, AZT, Verbonden in ZOHRG), die op vaste momenten in de buurt aanwezig zijn om concrete hulpvragen rond pensioen en ouderenzorg op te vangen. Of neem de outreachende maatschappelijk werkers van verschillende partners die de buurt in trekken en gaan waar de mensen zijn.
3. Sla de brug tussen formele en informele hulpverlening en werk over de muren van je eigen organisatie
Ben je als hulpverlener actief, en wil je jouw cliënten kunnen doorverwijzen naar informele activiteiten en ontmoetingsmomenten?
Neem zeker eens een kijkje naar de activiteiten die we in samenwerking met onze partners organiseren, en verwijs jouw cliënten door. Denk bijvoorbeeld aan een huisarts die opmerkt dat een bepaalde patiënt zich eenzaam voelt en mogelijk baat zou hebben bij een buurtactiviteit (en misschien zelfs interesse heeft om deel te nemen als buurtvrijwilliger). Of een maatschappelijk werker die een hulpvraag signaleert die eigenlijk door een burenhulpgroepje zou kunnen worden opgepakt.
Regelmatig organiseren we ook netwerkmomenten voor professionele hulpverleners zodat ze elkaar beter leren kennen en kunnen doorverwijzen naar elkaar.