Zorgzame Buurt Tienen

Hoe werken we?

Partnerschap

Zorgzame buurten is een partnerschap van verschillende organisaties en vrijwilligers  werkzaam in Tienen die mee willen bouwen aan levenskwaliteit, en zich engageren om mee te werken aan buurtgerichte inclusieve zorg. Zorgzame Buurt Tienen slaat hierbij de brug tussen formele en informele hulp waarbij we samen de krachten te bundelen zodat mensen ongeacht hun leeftijd, beperking, taal, inkomen... op een kwalitatieve manier kunnen deelnemen aan de samenleving.

8 bouwstenen

Zorgzame Buurt Tienen laat zich hierbij gidsen door het model van SAAMO "minder mazen, meer net", met  8 bouwstenen:

1.  Inclusie: Buurten creëren waar iedereen graag woont en deel van uitmaakt, iedereen telt mee.

2. Sociale netwerken: Inzetten op buurthulp en ontmoeting, waarin hulpverleners een faciliterende rol spelen.

3. Detectie: Beter weten wie zorg of hulp nodig heeft, en voor welke noden er geen dienstverlening is.

4. Toeleiding: Indien nodig de mensen te begeleiden naar de juiste zorg of hulp.

Hierbij maken we gebruik van:

5. Partnerschap: We bundelen onze krachten in het partnerschap zorgzame buurten.

6. Visie en organisatie: Via de samenwerkingsstructuur, gefaciliteerd door de coördinator, behouden we een gedeelde missie en werken we samen aan gedeelde doelstellingen, uitgewerkt in een plan. Dit is een hefboom bij het ontwikkelen en realiseren van het lokaal sociaal beleid.

7. Buurtanalyse en plan: Op basis van een buurtanalyse en informele signalen uit de buurten selecteert de stuurgroep actielijnen die de partners samen realiseren. De noden en inzichten die hieruit voortkomen kunnen ook gebruikt worden voor beleidsadvisering.

8. Communicatie: Het partnerschap stroomlijnt de communicatie naar zowel de bewoners, de professionals, als naar de (lokale) overheid. 

Coördinator

De dagelijkse activiteiten wordt opgevolgd door de coördinatoren. Zij zijn de spin in het web, faciliteren de samenwerking, houden vinger aan de pols en ondersteunen waar nodig.

Netwerkpartners

De netwerkpartners geven het project vorm doorheen concrete actielijnen. Zij zijn actief op het terrein en zijn "de handen en voeten" van het partnerschap. Zij engageren zich om buurtgericht, laagdrempelig en inclusief te werken, en bouwen mee aan dit gedeelde verhaal over de muren van hun eigen organisaties

Actielijnen

Alle partners pikken signalen uit de buurt op en denken mee na wat we hiermee kunnen doen. Hieruit ontstaan actielijnen die we willen vastpakken. Deze actielijnen worden getrokken door de partners en opgevolgd en ondersteund door de coördinatoren

Stuurgroep

Enkele partnerorganisaties hebben zich ook geëngageerd voor de stuurgroep. Ze komen een 4-tal keer per jaar samen om te kijken hoe de samenwerking evolueert, tegen welke uitdagingen we aanlopen, en welke hiervan we als partnerschap op een meer (structurele) manier willen aanpakken.

Netwerkpartners: